Új zenei versenyeztetési módszer védelme

2014. július 25., 11:07

Tisztelt Cím!

Köszönettel fogadtuk elektronikus levélben történt megkeresését, amelyben egy zenei jellegű fesztivált és verseny sorsolási módszertanát érintő szerzői jogi kérdések iránt érdeklődött. Alábbi válaszaim a levélben feltett kérdésére a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) rendelkezésein alapulnak.

Tájékoztatom, hogy a szerzői jogi védelem nem függ mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől vagy az alkotás színvonalára vonatkozó értékítélettől [Szjt. 1. §-ának (3) bekezdése], és automatikusan, a mű keletkezésével, a törvény erejénél fogva jön létre, tehát nincs nyilvántartásba vételhez, bejegyzéshez kötve [Szjt. 9. §-ának (1) bekezdése]. Ennek megfelelően a védelemhez nem kell „levédetnie” a művét, ugyanis az oltalom a törvény erejénél fogva automatikusan megilleti a műveket.

A szerzői jogi védelem azokat az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat védi, melyek egyéni, eredeti jelleggel rendelkeznek [Szjt. 1. §-ának (1) és (3) bekezdése]. Szerzői jogi védelemnek nem lehet tárgya azonban ötlet, elv, elgondolás, eljárás, működési módszer vagy matematikai művelet (Szjt. 1. § (6) bekezdése). Így pl. a sorsolási módszert önmagában nem illeti szerzői jogi védelem, de a módszert részletesen leíró szakirodalmi alkotás már lehet oltalom tárgya, feltéve, hogy egyéni eredeti jelleggel bír.

Bízom benne, hogy tájékoztatásom hasznos volt az Ön számára.

Tisztelettel,

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Szerzői Jogi Főosztály

(2014.05.22)

Forrás: http://www.szellemitulajdon.hu/online_tajekoztatas.htmlHozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!
Török Antal - NémetTörök Antal - MagyarTörök Antal - Angol