Torták, sütemények rajzfilmfigurákkal

2014. július 25., 11:02

Az SZTNH válasza:

Tisztelt Címzett!
Köszönettel fogadtuk a mesefigurák cukrász termékeken történő felhasználásának szerzői jogi megítélése kapcsán beküldött megkeresését. Feltett kérdéseire adott válaszaink a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) rendelkezésein alapulnak.

Az Szjt. 1. §-a értelmében szerzői jogi védelem alá tartoznak azok az irodalmi, tudományos és művészeti alkotások, amelyek egyéni, eredeti jelleggel rendelkeznek. Az Szjt. 16. §-ának (3) bekezdése szerint a szerzőt megilleti a műben szereplő jellegzetes és eredeti alak kereskedelmi hasznosításának és az ilyen hasznosítás engedélyezésének kizárólagos joga is. Az Szjt. 16. §-ának (4) bekezdése alapján a szerzőt a mű felhasználására adott engedély fejében díjazás illeti meg, amelynek - eltérő megállapodás hiányában - a felhasználáshoz kapcsolódó bevétellel kell arányban állnia.

Az Szjt. fent említett rendelkezéseiből következik tehát, hogy a szerzői jogi védelem alatt álló mesékben szereplő jellegzetes és eredeti mesefigurák alakjának képével ellátott tárgyak (ide értve például a tortákat vagy más cukrásztermékeket is) forgalomba hozatalához (a figurák kereskedelmi hasznosításához) a szerző előzetes engedélye szükséges. Az Szjt. eltérő rendelkezése hiányában a felhasználásra engedély írásbeli felhasználási szerződéssel szerezhető a jogosulttól. A mesefigura szerzői jogi jogosultjainak felderítését célszerű a kiadott filmen feltüntetett alkotók felkeresésével kezdeni, ők szolgálhatnak bővebb információval arról, hogy konkrétan ki alkotta meg/kik alkották meg a figurát, és egymás között miként állapodtak meg a kereskedelmi felhasználások engedélyezésének jogairól.

Megjegyezzük, hogy a gyakorlatban a figurális elemek felhasználására iparjogvédelmi oltalmi formákat is szoktak alkalmazni, és a szerzői jog jogosultjai az áruforgalomban feltételezhetően jól használható mesefigurákat, képregény-figurákat, filmhősök neveit, filmcímeket általában bejelentik védjegyoltalomra is, függetlenül attól, hogy azokat a szerzői jogi védelem is megilletheti. A védjegyoltalom tekintetében szíves figyelmébe ajánlom az SZTNH adatbázisát (elérhető: http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU), ahol az Ön által felhasználni kívánt figurák vonatkozásában ellenőrizni tudja, hogy fennáll-e a védjegyoltalom, valamint az oltalom terjedelmét, jogosultját.
Üdvözlettel:

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Szerzői Jogi Főosztály

(2014.06.16)

Forrás: http://www.szellemitulajdon.hu/online_tajekoztatas.htmlHozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!
Török Antal - NémetTörök Antal - MagyarTörök Antal - Angol