Rajzfilmfigurák falmatricán, falfestésen, pólókon

2014. július 25., 11:04

Tisztelt Címzett!

Köszönettel fogadtuk a rajzfilmfigurák matricákon, pólókon, illetve falfestéssel összefüggésben történő felhasználásának szerzői jogi megítélése kapcsán beküldött megkeresését. Feltett kérdéseire adott válaszaink a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) rendelkezésein alapulnak.
Az Szjt. 1. §-a értelmében szerzői jogi védelem alá tartoznak azok az irodalmi, tudományos és művészeti alkotások, amelyek egyéni, eredeti jelleggel rendelkeznek. Az Szjt. 16. §-ának (3) bekezdése szerint a szerzőt megilleti a műben szereplő jellegzetes és eredeti alak kereskedelmi hasznosításának és az ilyen hasznosítás engedélyezésének kizárólagos joga is. Az Szjt. 16. §-ának (4) bekezdése alapján a szerzőt a mű felhasználására adott engedély fejében díjazás illeti meg, amelynek - eltérő megállapodás hiányában - a felhasználáshoz kapcsolódó bevétellel kell arányban állnia.

Az Szjt. fent említett rendelkezéseiből következik tehát, hogy a szerzői jogi védelem alatt álló mesékben, rajzfilmekben szereplő jellegzetes és eredeti figurák alakjának képével ellátott tárgyak (ide értve például a falmatricákat, pólókat is) forgalomba hozatalához, vagy a figurák más kereskedelmi hasznosításához (pl. falfestési szolgáltatás keretében történő felhasználásához) a szerző előzetes engedélye szükséges. Az Szjt. eltérő rendelkezése hiányában a felhasználásra engedély írásbeli felhasználási szerződéssel szerezhető a jogosulttól, és a felhasználásért arányos díjazás illeti meg a szerzőt. A mesefigura szerzői jogi jogosultjainak felderítését célszerű a kiadott filmen feltüntetett alkotók felkeresésével kezdeni, ők szolgálhatnak bővebb információval arról, hogy konkrétan ki alkotta meg/kik alkották meg a figurát, és egymás között miként állapodtak meg a kereskedelmi felhasználások engedélyezésének jogairól.

Megjegyezzük, hogy a gyakorlatban a figurális elemek felhasználására iparjogvédelmi oltalmi formákat is szoktak alkalmazni, és a szerzői jog jogosultjai az áruforgalomban feltételezhetően jól használható mesefigurákat, képregény-figurákat, filmhősök neveit, filmcímeket általában bejelentik védjegyoltalomra is, függetlenül attól, hogy azokat a szerzői jogi védelem is megilletheti. A védjegyoltalom tekintetében szíves figyelmébe ajánlom az SZTNH adatbázisát (elérhető: http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU), ahol az Ön által felhasználni kívánt figurák vonatkozásában ellenőrizni tudja, hogy fennáll-e a védjegyoltalom, valamint az oltalom terjedelmét, jogosultját.
Üdvözlettel:

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Szerzői Jogi Főosztály

(2014.06.16)

Forrás: http://www.szellemitulajdon.hu/online_tajekoztatas.htmlHozzászólások

Oláh László2015. április 17., 17:24
Tisztelt SZTNH!
Ez a rendelkezés vonatkozik a még élő és a már eltávozott hírességek idézeteire, "aranyköpéseire" is, mint pólófelirat?

OL

Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!
Török Antal - NémetTörök Antal - MagyarTörök Antal - Angol