Hogyan lehet megvédeni a láncnélküli kerékpárt a hamisítók ellen?

2010. október 17., 15:15

 

Bár a STRINGBIKE megjelölésről a jogosultak elég biztosan tudták, hogy saját ötlet, megkülönböztethető, és valószínűtlen, hogy másoknak erre jogai legyenek, a szakmai protokoll és rutin megkívánta egy védjegykutatás elvégzését - fejtette ki az [origó] - nak a láncnélküli kerékpár megalkotóinak jogi érdekeit képviselő szakember.

Lantos Mihály, a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. vezetője szerint a kutatás kiterjedt a magyar nemzeti védjegyekre, a nemzetközi védjegyekre és a közösségi védjegyekre, majd a közösség egyes tagországainak nemzeti védjegyeire.

A kutatás szerencsére nem tárt fel semmilyen, a tervezett védjegybejelentésre akadályt jelentő korábbi jogot.

Miért lett közösségi bejelentés?

Magyar bejelentőként természetesen adódott volna a magyar nemzeti védjegybejelentés. A jelen esetben azonban nem ezt választották, mert feltételezésük szerint a terméket elsősorban az uniós tagországokban fogják árusítani, és itt van szükség hatékony védjegyoltalomra.

Miután a Közösségi Védjegyrendszer engedélyezési időszaka viszonylag rövid (9-12 hónap), és lehetőség van annak elsőbbsége alapján hat hónapon belül nemzetközi és nemzeti bejelentéseket tenni, a megjelölésekre közösségi védjegybejelentéseket tettek.

A Közösségi Védjegyhivatal a bejelentést követően meghatározott keretek között a korábbi jogokra irányuló kutatást végez (mely ebben az esetben negatív eredményt hozott), majd adott törvényi feltételek fennállása esetén a bejelentést közzéteszi.

Ettől számított három hónapon belül bárki, akinek korábbi jogait a megjelölés sérti, felszólalással élhet. A konkrét ügyekben erre még nem került sor - húzta alá a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szakértője.

Unión kívüli védelem

A megjelölést unión kívüli területeken is védeni kell. Itt alapvetően két megoldás van: a biztonságos, de legköltségesebb út a hat hónapos elsőbbség igénylésével az összes érintett országban jogot szerezni. Érintett országnak azok a területek tekinthetők, ahol a terméket kereskedelmi forgalomban árusítani fogják, vagy ahol gyártásuk várható.

A szabadalmakkal ellentétben a védjegyek esetében a használat, az ismertség nem jogvesztő körülmény, ezért az elsőbbség elmulasztása sem jár elvi hátránnyal, ám gyakorlati hátránnyal mégis járhat - figyelmeztetett Lantos Mihály.

Például: ha az eredeti jogosultak elmulasztják az elsőbbséget igényelni, akkor bárki, aki az adott országban az eredeti jogosultak döntését megelőzően a megjelölést saját nevére védjegyként bejelenti, velük szemben előnyt élvezhet.

A biztonságos döntés ezért a széleskörű, elsőbbséget igénylő bejelentések mellett szól, a korlátozott anyagi források pedig a bejelentések elhalasztását kényszerítik ki. A hat hónap még nem járt le, a jogosultaknak ezzel a dilemmával még szembe kell nézniük, és várhatóan valamely közbenső megoldást fog születni.

Figyelni kell a piacot

Ennek megakadályozására a gazdaságilag fontos területeken figyelni kell a piacot, a védjegyek felszólalás céljából történő közzétételét, és minden az érdekeinket sértő bejelentés ellen érdemes fellépni, a bitorlások, hamisítások ellen pedig a harcot felvenni.

Ez nem olcsó és kis munkát igénylő feladat, de eredményt a mindenütt jelenlévő csalók, hamisítók ellen csak áldozatok árán, szisztematikus jogérvényesítési politikával lehet elérni.

Különösen a szokásostól eltérő új termékek piacra vitelét követően kell nagyon vigyázni arra, nehogy a védjegy váljon a termék általános megnevezésévé, mert ekkor elvesztheti megkülönböztető képességét. Ilyen történt például a "magnetofon" szóval, mely a szalagos hangrögzítő készülékek nevévé vált.

Lantos Mihály szerint ezért rendkívül fontos, hogy a STRINGBIKE jogtulajdonosainak mindenütt használniuk kell a termék rendes, generikus, azaz, bárki által használható nevét. A STRINGBIKE védjegy használatánál a szó után kis karikába írt TM, vagy R feltüntetésével utalni kell annak védjegy szerepére, és fel kell lépni azokkal szemben, akik a védjegyet a termék megnevezéseként használják.

Forrás: http://www.origo.hu/jog/uzleti/20101017-hogyan-lehet-megvedeni-a-lancnelkuli-kerekpart-a-hamisitok-ellen.htmlHozzászólások

Még nem szólt hozzá senki!


Hozzászólok


* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!« Vissza az előző oldalra!
Török Antal - NémetTörök Antal - MagyarTörök Antal - Angol