Letöltések

Kategóriák:


Letöltések (Tájékozódást segítő, hasznos anyagok):

Felfeslő szálak a tépőzár történetének feltérképezése során

A történet főhőse az elegáns francia névvel rendelkező feltaláló, George de Mestral, akinek találmányával szemben neve jóval kevéssé örvend ismertségnek. Lausanne közelében született 1907-ben, Saint-Saphorin-sur-Morges kastélyában. Ilyen hangzatos háttér akár történelmi gyökerű érdekességeket is takarhat, és nem is csalódunk. Bár így a tépőzártól látszólag most egy időre jó messzire elkalandozunk, de magyar vonatkozásai miatt gondoljuk úgy: megvan rá a jogalap…

- François-Louis de Pesme de Saint-Saphorin (1668-1737)

dunai flottilla-kapitány, Savoyai Jenő barátja

 

Öt generációval a feltaláló születése előtt a birtok a felmenői ág de Pesme családjáé volt, és 1668-ban ennek leghíresebb tagja, François-Louis szintén a birtok-központ akkori épületében látta meg a napvilágot. A szomszédos Franche-Comté-ből beházasodott és áttelepült család a berni igazgatásban semmilyen közhivatalra nem számíthatott, ezért az ifjú vérmérsékletéhez is illő katonai pálya természetes választásnak bizonyult. A korabeli viszonyok között a karrier lehetőségét számos hugenotta gyökerű vagy egyéb okok miatt az abszolutizmus udvarral és a koronával összetűzésbe került francia nemesi családfiakhoz hasonlóan a Habsburg császári szolgálatban állók sorai között találjuk meg: 1692-ben a frissen megalakult, a törökök kiűzésének 1683 óta zajló folyamatában aktívan részt vevő dunai flottilla kapitánya lesz. A történelemben a földközi-tengeri „katolikus-kalózcsapatokként” elhíresült törökellenes hajóhad maradványainak francia tagjaiból verbuválódott dunai flottilla eredményesen vett részt Belgrád ostromában (1693), a péterváradi csatában (1694), küzdötte végig a Tisza dunai torkolatából felhajózva a katasztrofálisan végződő tiszai hadjáratot (1695-96). Kisebb szerepet játszottak Savoyai Jenő zentai diadalában is (1697), amely éppen a Tiszán átkelt török sereg teljes megsemmisítésével tette a magyar történelmi területek visszahódítását szinte teljessé. A fővezérrel való találkozás azonban fontos volt: az 1699-es béke és az 1702-es ráckevei kastélyépítkezés idején számtalanszor hajókázott együtt a Dunán a két francia származású császári főtiszt.

1703-tól a harcok súlypontja átkerült a nyugat-európai hadszíntérre, a dunai flotta is feloszlott. De Pesme katonai pályafutásának vége és diplomáciai karrierjének kezdete az 1713-as utrechti békével olyan formában történt meg, hogy a békekonferencián megszerezte Anglia felhatalmazását annak bécsi nagyköveti képviseletére. Hat éven át, egészen 1722-ig töltötte be ezt a fontos diplomáciai posztot az éles franciaellenesség jegyében. Angol diplomáciai megbízatása után tért haza Saint-Saphorin-be, ahol haláláig, 1737-ig a kastély átépítésével és gazdálkodással foglalkozott. 

Egyetlen leányát, Judith-Louise-t az egyik szomszédos birtokos család sarja, a de Mestral família tagja vette el.  A pár ükunokájaként született 1907-ben a kastély falai között a feltaláló - George de Mestral.

 

- George de Mestral (1907-1990)

                        mérnök és feltaláló, a tépőzár szabadalmának bejelentője

 

George édesapja már polgári foglalkozást kitanulva, agrármérnökként vezette a családi gazdaságot fia születésekor. A műszaki érdeklődésű ifjú elektromérnökként végzett a lausanne-i École Polytechnique-on 1930-ban és mérnökként dolgozott egy közeli gépgyár alkalmazásában. 1941 eseményei arról tanúskodnak, hogy az arisztokratikus hagyományokhoz köthető társasági szokásoknak hódolva meglepően modern eredményekre is juthatunk, feltéve, ha felvállaljuk a kevésbé elegáns feladatokat is. Az alpesi vadászatról visszatérve a kandalló előtti vadászeb-csutakolás, a bogáncstalanítás nehézségei vezették ugyanis arra a leendő feltalálót, hogy mikroszkóp alatt is szemügyre vegye a természet ezen alkotásának szerkezetét. Ez az esti vizsgálódás vezetett tíz esztendei, svájci alaposságú előkészületek után az 1951. október 22-én tett CH295638. számú szabadalmi dokumentum megszületéséhez, amely a tépőzár találmányának alapbejelentése. 

 

 

A találmányt a Dispositif d’accrochage (magyarul körülbelül „Összekapcsoló elem”-nek fordítható) cím alatt tett jelentette be, amely hamarosan a szabadalmi dokumentumon is látható cégnév, azaz a VELCRO formában terjedt el a nyugati világban a tépőzár megnevezéseként, amelyet egyébként a „velour” és a „crochet” francia kifejezések, azaz a „szövet” és a „horog” szóösszevonásából alkotta meg a feltaláló. Ez az elnevezés található meg az amerikai feltalálók „Hall of fame”-jébe (dicsőségcsarnokába) is bekerült George de Mestral neve mellett. A svájci alapbejelentést ugyanis továbbiak is követték az amerikai (US2717437), francia, belga és holland társai (FR1064360;  BE514797; NL79380) mellett.

 

 

Mestral idős korában humorosan így foglalta össze vezető- és élettapasztalatait: ha ifjú kollégátok két hét szabadságot kér, mert szeretne elmenni egy vadászatra, mondjatok neki igent…

A tépőzár lassú, de biztos áttörését a textiliparban a gyors, könnyű, egyszerű és megbízható szerkezet, a széleskörű szabadidős és a hiper-modernség érzetét keltő űripari alkalmazás segítette.

Feltalálók, figyelem! Máig megoldatlan feladat a hangtalan tépőzár kidolgozása (pld. katonai alkalmazás), illetve a filcrétegek válogatás nélküli „koszgyűjtésének” megfékezése.

 

Végh László

Források:

szellemitulajdon.hu

Georges de Mestral életrajzi adatai, fényképe:

http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_de_Mestral

http://fr.wikipedia.org/wiki/George_de_Mestral#L.27id.C3.A9e_du_Velcro

Thomas Stephens (swissinfo): How a Swiss invention hooked the world. 2007.január 4.  (Letöltve: 2013. 10.15.)

http://www.swissinfo.ch/eng/archive/How_a_Swiss_invention_hooked_the_world.html?cid=5653568

Louis de Pesmes életrajzi adatai és a festmény, továbbá kapcsolata Savoyai Jenővel

http://fr.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois-Louis_de_Pesmes_de_Saint-Saphorin

http://hu.wikipedia.org/wiki/Savoyai_Jen%C5%91

http://de.wikipedia.org/wiki/Eugen_von_Savoyen

Les sociétés Velcro honlapja:  L' Entreprise › L'Historique. 1941: Le début (Letöltve: 2013.10.16.)

http://www.velcro.fr/index.php?id=6

National Inventors Hall of  Fame honlapja / Velcro / Patent 2,717,437/ Inducted 1999 (Letöltve: 2013.11.12.)

http://www.invent.org/Hall_Of_Fame/37.html

A szabadalmi dokumentumok és ábrák a közzétételi példányokból (Letöltve: 2013.10.17.)

www.espacenet.com

 

szabadalom_tepozar.JPG [22,84KB]
A fogyasztók megtévesztése, tisztességtelen piaci tevékenység

A fogyasztók megtévesztése több módon is megvalósulhat. Gyakori eset, amikor a gazdasági élet szereplõje az áru vagy szolgáltatás lényeges tulajdonsága és minõsége vonatkozásában téveszti meg a fogyasztókat.

Versenyjogi sérelem, védjegybitorlás témaköre ismerhető meg a Kisalföld Gazdaság magazinban megjelent cikkben, mely letölthető.

28-Szellemi Tulajdonvédelem.pdf [2,94MB]
A gyógyszerhamisítás veszélyei

Mikor is beszélünk hamis gyógyszerről?

Akkor beszélünk hamis gyógyszerről, ha annak eredetét, vagy összetételét szándékosan, és tisztességtelenül, haszonszerzés céljából úgy tüntetik fel, hogy az nem felel meg a valóságnak.

A hamis gyógyszerek "toplistáját" a testépítő, fogyasztószerek, potencianövelők, antibiotikumok vezetik, hiszen orvosi vizsgálat, recept nélkül és olcsón, könnyen hozzá lehet jutni piacokon, interneten.

Jó esetben a hamisítványban „csak” nincs benne a hatóanyag, így kárt nem okoz, de rossz esetben ölhet is. Például a számos hamisított Viagra közül volt olyan, amiben kábítószer, vagy amiben mindenféle mérgező és szennyező anyag, kosz, szemét volt.

A veszélyekről ésa gyógyszerhamisítás elleni küzdelemről olvashatnak az OGYI-közlemények Gyógyszerhamisítás c. különszámában, mely letölthető az alábbi linken.

http://www.ogyi.hu/dynamic/kulonszam_gyhamisitas.pdf

[0B]
Eredeti vagy hamis?

A hamisítás más termékének (pl. ruházat, cipô, parfüm, számítástechnikai eszköz), alkotásoknak (könyv, fotó, film, zene, tervdokumentáció, szoftver) másolása vagy utánzása, és az ilyen másolt termékek forgalmazása anélkül, hogy ahhoz a termék vagy alkotás tulajdonosa (megalkotója, feltalálója, kifejlesztôje) hozzájárult volna.

Sajnos a híradások alapján már szinte mindent hamisítanak, a fent említetteken túl autóalkatrészeket, élelmiszereket, gyógyszereket is.

A Kisalföld Gazdaság magazinban megjelent újságcikk letölthető.

SzellemiJogvédelem.pdf [154,88KB]
Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Tanácsadói Iroda

A Kamarai Tanácsadó Iroda szakértői várják a vállalkozásokat!

 

  • Kérdései vannak?
  • Bővíteni, fejleszteni akar? Forrásra van szüksége?
  • Személyügyi fejlesztést tervez, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá?
  • PR, marketing és kommunikációs szakértőt keres?
  • Exportálni, importálni szeretne? Jövedéki, KVTD-kérdései vannak?
  • Adózási, számlázási gondok merültek fel?
  • Van egy jó ötlete, találmánya, de nem tudja, hogyan hasznosítsa?
  • Jogi tanácsadásra szorul?
  • Nincs tisztában a munkaügyi, munkavédelmi szabályokkal?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseire, problémáira megoldást nyújt a
KAMARAI TANÁCSADÓ IRODA!


A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008. szeptember
1-jétől tanácsadói irodát működtet a győri székházában (Szent István út 10/a),
ahol a kamarai tagok és a gazdasági élet szereplői személyre szabott tanácsadást
kaphatnak a hatóságok képviselőitől, illetve a gazdasági élet szaktekintélyeitől.


A szakmai tanácsadók minden hónap meghatározott napjain fogadják az előre
TELEFONON bejelentkezett tagokat, és négyszemközti megbeszélésen személyre
szabott INGYENES tanácsadással segítik ôket! Az információs füzet letölthető innen.

Tanacsado.pdf [588,72KB]
Illegális könyvterjesztés

Az illegális könyvterjesztés veszélyei és jogkövetkezményei: http://jaf.hu/images/stories/letoltheto/autotechnika-molino_4m_book.jpg

[0B]
Jóhírnevű, közismert Top100 védjegy

A világ legismertebb és legértékesebb Top100 védjegyének 2017-es aktuális listája letölthető itt:

www.europeanbrandinstitute.com/rankings/2017globaltop100/

[0B]
Startup Guide - a kreatív vállalkozások bibliája

Az induló kreatívipari vállalkozások számára nélkülözhetetlen, naprakész kiadvánnyal jelentkezik a Magyar Formatervezési Tanács (MFT). A MFT küldetése, hogy a formakultúra eszközeivel hozzájáruljon a GDP növeléséhez és az életminőség javításához; ennek pedig szerves része a kreatívipar fiataljainak pályakezdése, a vállalkozások alapításának ösztönzése és támogatása. A Magyar Formatervezési Tanács immár 10 éve segíti a hazai kreatívipar startuppereit üzleti „Bibliájának” kiadásával.

 

Az átlátható struktúrába rendezett elektronikus jegyzet segítséget nyújt a kreatív generáció fiataljainak, végzős design- és művészeti hallgatóknak, pályakezdőknek és újrakezdőknek abban, hogy a korlátlan lehetőségeket kínáló kreatívipari-piaci környezetben érvényesülni tudjanak. A 2007-ben indult Start Up Guide idén megújult külsővel jelenik meg, de tartalma is jelentősen frissült: nemcsak a korábbi fejezetek aktualizálását tartalmazza, hanem kiegészült a közösségi finanszírozás részleteivel, belekerült az iránymutatás arra vonatkozóan, hogy egy ötletből hogyan lehet befektetői prezentáció, és kitér a Széchenyi 2020 programra is.

A Magyar Formatervezési Tanács által gondozott Start Up Guide 10. elektronikus formában (PDF) érhető el. A kiadványt minden érdeklődő ingyenesen letöltheti a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapjáról. http://www.sztnh.gov.hu/sites/default/files/sug_art_final.pdf

SZTNH.jpg [7,68KB]
Szellemi tulajdonvédelem a bőr-, cipő-, textil- és bútoriparnak

Mi jelezheti azt, hogy Önt lemásolják?
Nagyon fontos, hogy a piacon tartsa a szemét, és már a legelején ki tudja deríteni, ha hamisítás történik. Ezzel a kulcsfontosságú lépéssel időben, a megfelelő intézkedésekkel
képes reagálni, ha ilyen helyzetbe kerül.
Mindez abból áll, hogy ellenőrzi azokat a meghatározott problémákat és helyzeteket, amelyek elemzést érdemelnek.
Az alábbiak talán segítenek, hogy kiderítse, hogy mekkora az Ön esetében a másolás kockázata.
• Észreveszi, hogy termékeladásai különösebb ok nélkül csökkennek egy adott piacon.
• Termékeit váratlanul olyan országokban fotózzák le vagy látják, ahol azok nem kerülnek eladásra.
• Kollégája elismerését fejezi ki egy olyan ország piacán való terjeszkedésért, ahol Ön nincs is jelen.
• Fogyasztói egy adott piacon a versenytárs áraihoz igazodó árcsökkentést követelnek: valaki valószínűleg hasonló árukat kínál irreálisan alacsony áron.
• Az Ön védjegyével ellátott termékeket adnak el jelentős árcsökkentéssel és/vagy engedéllyel nem rendelkező boltokban/kereskedelmi egységekben.
• Az Önéhez rendkívül hasonló terméket lát egy kereskedelmi vásáron, egy üzletben, az utcán, a világhálón, stb.
• Az Ön által egy kereskedelmi vásárra vitt termékminták hirtelen eltűnnek.
• Az Ön közvetlen versenytársait másolják.
• Olyan értelmű üzenetet kap a vámhivataltól, hogy az Önéhez hasonló, gyanús árukat tartanak vissza.
• A csomagoláson elmaszatolt betűk, hibásan írt szavak találhatók, vagy hiányoznak a termékeken általában megtalálható gyári kódok, védjegy-, szabadalmi, szerzői jogi vagy egyéb információk.
• A termékeiről szóló, saját cégén és forgalmazóin kívüli forrásokból származó publicitást derít fel.
• Egyik régi fogyasztója arra kéri, hogy újból magyarázza el számára, hogy az Ön termékei ugyan milyen speciális előnyökkel rendelkeznek a többi hasonló rendeltetésű termékhez képest.
• A márka elveszti tekintélyét a piacon és az ügyfeleknél.
• Termékeit az Ön célpiacától eltérő foglakozású vagy társadalmi rangú személyek viselik (ez különösen a tekintélyes márkákra vonatkozik).
• Minőségi reklamációkat kezd kapni termékeivel kapcsolatban, vagy termékei által okozott egészségrongáló hatásokról hall, például a szál/szövet gyenge minősége, mérgező vagy veszélyes festékanyag stb. miatt.
• Egyik beszállítója/forgalmazója gyakran dolgozik önállóan, elkerülve az Önnel való szoros együttműködést, és nagyon kevés információt szolgáltatva saját üzleti tevékenységéről.
• Ajánlatokat kezd kapni üzleti szaktanácsadóktól, akik a hamisítással szembeni fellépés terén szeretnének szolgáltatást nyújtani.
• Valaki megpróbálja az Ön cégnevét a világ más részén bejegyeztetni.
• A termékéhez szükséges nyersanyag vagy összetevő ára minden különösebb gazdasági ok nélkül emelkedni kezd.
• Egyes értékesítési képviselők/formatervezők nemrégiben távoztak cégétől, és Ön azt gyanítja, hogy a piacon valahol máshol dolgoznak.
A legjobb módja annak, hogy kiderítse, másolják-e Önt, ha saját erőforrásait veszi igénybe: cégeredményeit, saját magát, eladási eredményeit, egyrészről általában saját szakembergárdáját és másrészről formatervezési, termelési és forgalmazási partnereit vagy alvállalkozóit, valamint saját, a nemzeti és a külföldi piacokon fizikailag jelen lévő fogyasztóit. Ha szilárd partneri kapcsolatokat sikerült kiépítenie, és partnereivel közvetlen és gyakori
kapcsolatot tart fenn, ők lehetnek a legjobb információforrásai.
Ehhez persze idő és pénz kell – de nem kétséges, hogy ezek az erőfeszítések sokkal több pénzt és időt takarítanak meg Önnek, mert így elkerülheti, hogy a másolásra túl későn derüljön fény.
Összegezve, az eszközeihez társuló kockázati szint előzetes felmérése kulcsfontosságú annak megállapításához, hogy érdemes-e azokat a szellemitulajdon-jogok vagy más olyan eszközök segítségével oltalomban részesíteni, mint például meghatározott szerződéses rendelkezések.
Ezt a felmérést a cégen kívül, de a cégen belül is el kell végezni, mivel kockázat ugyanabban az
országban, ugyanabban a régióban, sőt a cégen belül is fennállhat!

Az útmutató letölthető itt: http://sztnh.gov.hu/kiadv/MAGYAR_KKV_KIADVANY_email_2.pdf

[0B]
Szilvay Kornél - a poroltó feltalálója


Született :
1890 július 25-én
Budapest

Elhunyt :
1957 szeptember 8-án
Budapest
Fontosabb évfordulói:
 
1925 A Nemzeti Kaszinó gobelintermének oltása kizárólag poroltókkal
 
1947 A budapesti Bazilika kupolatüzének vízkármentes oltása
 
   
A tűzeseteknél, különösen a raktári tüzeknél gyakran előfordult, hogy az oltóvíz okozta kár nagyobb volt, mint a tűz okozta kár.
Poroltó

 

A tűzeseteknél, különösen a raktári tüzeknél gyakran előfordult, hogy az oltóvíz okozta kár nagyobb volt, mint a tűz okozta kár. Valószínűleg kevéssé közismert, hogy a tűzkárok mérsékléséhez vezető, és ma is széles körben alkalmazott ún. szárazoltó eljárás - amelynél az oltóanyag víz helyett por vagy hab - és az eljárásnál használt berendezések feltalálója egy magyar tűzoltó tiszt, Szilvay Kornél volt.

Szilvay hamar felismerte a nagy mennyiségű oltóvíz alkalmazásának hátrányát a belső tüzek oltásánál, ami esetenként nagy értékű anyagi javak teljes pusztulásához vezetett. 1923-ban jelentette be a szárazoltó eljárással kapcsolatos első találmányát, egy semleges gázzal oltó gépet. A fővárosi tűzoltóság vonuló járművein 2-2 db poroltót rendszeresített, amelyeket sikeresen alkalmaztak kisebb tüzek oltására. A poroltók használatának előnyeit a vagyonmegóvás tekintetében jól mutatta a Nemzeti Kaszinó gobelintermében 1925-ben támadt tűzeset, amelyet Szilvay kizárólag poroltókkal küzdetett le, és az értékes perzsaszőnyegek, gobelinek csupán kisebb és javítható károsodást szenvedtek. Ez a tűzeset inspirálta egy nagyteljesítményű szárazoltó gép rendszerbe állítását Budapesten 1928-ban, amit a Mávag Mozdony- és Gépgyár gyártott le. A kapacitást hamarosan négy gépre növelték, amelyeket összesen 95 alkalommal vetettek be eredményesen. A párizsi tűzoltóság nemzetközi kiállításán, 1929-ben a Mávag egy korszerűsített poroltóval vett részt. A berendezés sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a helyiek mellett az amerikai és a kanadai tűzoltóság is érdeklődött utána.

 

 

tűzoltás

A lángoltó porok alapvető hatása az égési láncreakció megakadályozásában, az ún. antikatalikus oltó hatásban van. A parázsoltó porok a parázsló tárgy felületén olvadékot képeznek, amely lég- és hőszigetelő rétegként viselkedve megakadályozza a visszagyulladást. A port nagynyomású hajtógázzal (pl. széndioxid, nitrogén) juttatják a tűzre. A ma használatos oltóporok többnyire nátrium- vagy káliumhidrogén-karbonát alapúak, 3-10% adalékanyaggal kiegészítve. Szilvay kőpor adalékanyagot használt az oltópor tömlőbe való beboltozódásának megakadályozásához.

 

A Szilvay-féle tűzoltó berendezés tűznek oltóporral vagy habbal oltására (szabadalmi bejelentés napja: 1928. 06. 30., lajstromszám: 97922)
a - oltópor-tartály, b - fedél, c - tengely, d - keverőlapát, e - kiadagoló nyílás, f - perforált tölcsér, g - hajtógázpalack, h - hajtógázcső, i - cső, j - oltócső, k, l - csavarkerékhajtás, m - kanalas kerék, n - tok, o - tok kivezetés, p - gázmennyiségszabályozó szelep, q - szárítószekrény, r - fűtő csőkígyó, s - összekötő cső

Az oltóhab gőzzel, gázzal töltött buborékokból álló rendszer, amelynél a buborékok folyadékhártyával vannak elválasztva egymástól. A hab oltó hatása a hűtő, takaró (az égési felület elszigetelése) vagy kiszorító (a rendelkezésre álló térfogatot teljesen kitöltő) hatás. Szilvay nátriumkarbonát, oxálsav és szaponin száraz, por alakú keveréket alkalmazott habképző anyagként, amelyet vízből keverve nyert oltóhabot. Ma ezen mechanikus, ún. léghab mellett vegyi habot is alkalmaznak, amelynél a hab reakciótermék.

Szilvay az oltóporra, habra alapozott szárazoltási eljárását folyamatosan korszerűsítette és alkalmazási területét bővítette, pl. zárttéri transzformátortüzek oltására, amelynek következményeképpen a transzformátorházakat oltópor-bevezető nyílásokkal látták el.

Tűzoltói pályafutása során több ezer oltást vezetett, melyek közül kiemelkedik a budapesti Bazilika kupolatüzének vízkármentes oltása 1947-ben. Szilvay Kornél 1957 szeptember 8-án, 67 éves korában halt meg.

Forrás:

http://feltalaloink.hu/tudosok/szilvaykornel/html/szikorindex.htm

kep_szikortal_th_1.gif [9,01KB]
Uniós és nemzeti oltalom alatt álló magyar termékek

Európai uniós oltalom alatt álló mezőgazdasági termék és élelmiszer földrajzi árujelzők,
Átmeneti nemzeti oltalom alatt álló mezőgazdasági termék és élelmiszer földrajzi árujelzők,
Nemzeti oltalom alatt álló szeszes ital földrajzi árujelzők,
Uniós oltalom alatt álló szeszes ital földrajzi árujelzők,
Nemzeti szinten jóváhagyott (2010), az uniós elismerésre váró hagyományos különleges termék,
Nemzeti oltalom alatt álló Garantáltan Hagyományos és Különleges Termék

Forrás: magyarorszag.hu Hírközpont

eunemzetioltalom20100827.pdf [319,38KB]
VÉDD MAGAD, EGYBEN ELÔZD MEG A KONKURENCIÁT!

Ingyenes tanácsadás az ötletek, szellemi alkotások, a cég- és terméknevek védelme körében

A szellemi tulajdon védelme, ezen belül a szerzôi jog és az iparjogvédelem jelentôsen befolyásolhatja az egyes szakterületi tevékenységek eredményességét.
Meghatározó lehet az egyén, a vállalkozó vagy vállalkozás jövôjét, gazdasági érvényesülését illetôen.

A Kisalföld Gazdaság magazinban megjelent cikk letölthető.

32-33-SzellemiTulajdon-Üzletiajánlatok.pdf [2,51MB]
Világhíres feltalálóink - 15 magyar feltaláló és találmányaik

Érdekes találmányok 15 világhírű magyar feltalálótól: http://feltalaloink.hu/oldalak/fooldal/fooldal.htm

Asbóth Oszkár - légcsavar, helikopter

Bay Zoltán - nagyfeszültségű gázcsövek, fénycsövek és elektroncsövek kifejlesztése, elektrolumineszcenciára vonatkozó szabadalom, rádió-vevőkészülékek áramköreinek kifejlesztése, deciméteres rádióhullámú technika, fotoelektron-sokszorozó, Föld-Hold radar, új méter definíció

Bíró László - golyóstoll, mosógép, automata sebességváltó autókhoz, függönytartó, sérthetetlen zár, dezodor, palackcímke nyomtató, együtemű belsőégésű motor

Gábor Dénes - aeroplán körhinta, oszcilloszkóp, holográfia, plazmalámpa, holográfiai mikroszkóp, univerzális analóg számítógép, lapos, színes tv-képcső, új típusú termionikus átalakító

Irinyi János - biztonsági gyufa

Jedlik Ányos - szódavíz, forgony, dinamó, galvánelemek és világítás, optikai rácsok, csöves villámfeszítő

Luppis János - torpedó

Neumann János - számítógép

Öveges József - a médiában történő természettudományos ismeretterjesztés megalapozója

Szent-Györgyi Albert - C-vitamin

Szilárd Leó - mozgó alkatrész nélküli hűtőrendszer

Szilvay Kornél - poroltó

Teller Ede - hidrogénbomba

Verancsics Fausztusz - tűzóra, szélmalom, szélturbina, vízimalom, taposómalom, sajtoló, búzamosó, libegő, ejtőernyő, markológép

Wigner Jenő - a világ első atomreaktora

[0B]
Török Antal - NémetTörök Antal - MagyarTörök Antal - Angol