Bemutatkozás

Bemutatkozás

A Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem gépészmérnöki diplomát, majd az ELTE Továbbképzőn felsőfokú szellemi tulajdonvédelmi-, iparjogvédelmi és szabadalmi ügyvivő képesítést szereztem.

A tevékenységi területem egyrészt igazságügyi iparjogvédelmi szakértőként a szellemi tulajdon védelmének széles köre (szabadalom, használati minta, formatervezési minta, védjegy - cégnév - terméknév- logó - szlogen -, arculati tervek, szoftver és egyéb szerzői művek), másrészt az innovációval, a nemzetközi marketinggel foglalkozó vállalkozásomban a kis- és középvállalkozások termékeinek, szolgáltatásainak, valamint a szellemi alkotásaik bel- és külföldi menedzselése.

A szellemi alkotások jogvédelme és menedzselése területén 14 évig dolgoztam budapesti nemzetközi ügyvédi irodában. Hosszú évekig az Magyar Televízió Innovációs- és üzleti Felkínálom, Üzlet, műsorainak iparjogvédelmi tanácsadójaként is tevékenykedtem.   

Az innovációban nagy tapasztalatokra tettem szert, a másoddiplomám az innováció és a szellemi tulajdon témakörét dolgozta fel. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi Kamara külkereskedelmi osztályának tizenkét évig voltam elnöke.

Ellátom az Enterprise Europe Network Győr-Moson-Sopron Megyei szellemi tulajdonvédelmi Tanácsadó Irodájában a térítésmentes információs szolgálatát.

Megtisztelő számomra, hogy a Szent György Lovagrend tagja lehetek. A lovagrend évente tagjai sorába fogadja az egyes szakterületek kiválóságait, akiknek értékrendjébe tartozik a lovagrend hagyományőrző tevékenységeinek támogatása, munkájukkal, szaktudásukkal folyamatosan segítséget nyújtottak és nyújtanak az arra rászorulóknak.

Igazságügyi iparjogvédelmi szakértőként hosszú ideje dolgozom.

A szellemi tulajdon védelme, az iparjogvédelem- és a szerzői jog területén a Bírósági,  Vám- és Pénzügyőri, a NAV Bűnügyi Igazgatóságai megkereséseknek, valamint a per előtti eljárásoknak köszönhetően komoly gyakorlati tapasztalatokat szerezhettem az iparjogvédelmi jogok megsértése, a versenytárs utánzása, (áru hamis megjelölése), a védjegy-, szabadalom-, formatervezési mintaoltalom bitorlás, a Versenytörvényt sértő, tisztességtelen piaci magatartás, ezáltal a fogyasztókat is megkárosító ügyekben.

Számos magyar- és nemzetközi ügyben dolgoztam és dolgozom jelenleg is, számos referenciával rendelkezem.

Előadásokat tartottam hosszú időn át a szakközépiskolák végzős hallgatóinak, több városban a Kereskedelmi Kamarákban a kis- és középvállalkozások számára, továbbá a Rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szakembereinek, különféle szervezetek felkérésére.   

A szellemi tulajdonvédelem oktatását közép- és felsőfokon is folytattam.

Megyei- és kamarai újságokban, műszaki és gazdasági magazinban megjelentek és folyamatosan jelentek meg ismeretterjesztő cikkeim, publikációm a „Védd Magad" szlogen, valamint az ötlettől a megvalósításig cím alatt. Megjelent könyvem címe: "Az Iparjogvédelem és a szellemi tulajdonjogok védelme az Európai Unióban és Magyarországon"

Sajnos jellemző, hogy a vállalkozók, cégtulajdonosok, cégvezetők és az érintett alkotók is a legtöbb esetben csak akkor keresnek fel, amikor már erkölcsi, anyagi káruk keletkezett és sok esetben már nem lehet tenni semmit az ügyükben vagy nagy költségekkel járó bizonyítási-, peres eljárásokat követően érhető el némi eredmény. 

Különösen megszaporodtak azok az ügyek, melyekben az egyes iparági versenytársak, a másik által nagy munka-és költség ráfordítással az új termék, új forma, logó, szlogen, cégarculat révén kialakított piaci pozícióit  - oltalom hiányában - igyekeznek tisztességtelen eszközökkel, gyorsan, szinte költségmentesen megszerezni, rátelepszenek azok goodwilljére. Megjegyzem, hogy nem egy esetben az elkövetők korábban együttműködő- vagy cégtársak, sőt  baráti kapcsolatban voltak!

Úgy gondolom, hogy sok jogvita, büntetőeljárás elkerülhető lenne, ha oktatás révén minél több információhoz juthatnának a közép- és felsőoktatásban tanulók, az életbe kikerülő hallgatók. Az idősebb korosztálynak pedig felvilágosítással, tanácsadási lehetőséggel tudnánk segíteni.

A cégem, az ANRI International Bt. 30. éve óta foglalkozik tanácsadással, marketinggel, a kis- és középvállalkozások belföldi, nemzetközi üzleti partnerkapcsolatainak kiépítésével, az innovációs, szellemi tulajdonvédelmi-, illetve iparjogvédelmi tevékenységük menedzselésével.

Készséggel állok rendelkezésére az innováció és bármely, a szellemi tulajdon védelmét érintő kérdésben.   

   Török Antal
iparjogvédelmi igazságügyi szakértő

 

MOTTÓ: "Mindaz, ami ma  létezik, egykor gondolatként kezdte. Minden tárgy, cselekedet először egy ötlet volt. Ebből az ideából aztán terv kerekedett, s csak ezt követte a megvalósítás." - Bärbel Mohr 

 

TEVÉKENYSÉG: Szellemi TULAJDON védelem

 • Ötlet- Know How- Találmány- Szabadalom,
 • Használati mintaoltalom, Formatervezési mintaoltalom,
 • Védjegy- cégnév-, terméknév-, logó-, szlogen-, doménnév,
 • Előzetes jogi helyzet feltárása- Kutatások,
 • Szakértői vélemények készítése bitorlási ügyekben,
 • Védjegyfigyelés, védjegymonitoring, témakutatás, konkurenciafigyelés,
 • Szerzői jogi ügyek - arculat-, kiadvány-, grafikai tervek-, szoftver; tanácsadás (rendezvénytervek, forgatókönyvek, szakmai projektek, leírások, diploma-munkák stb.)    
 • Hasznosítási-, licenc ügyek,
 • Jogsértések: iparjogvédelmi jogok megsértése, versenytárs utánzása, tisztességtelen piaci verseny, jellegbitorlás
 • Márkavédelem, hamis áruk felderítése, megbízás alapján figyelőszolgálat ellátása
 • Iparjogvédelmi igazságügyi szakértői vélemények, szellemi tulajdont érintő szakvélemények készítése megbízás vagy kirendelés alapján, a jogsértés feltárása és a keletkezett vagyoni hátránynak, az iparjogvédelmi törvényeken alapuló  mértékben történő megállapítása.

 Telefon: +36 96 413-688, 20 9569 721;      E-mail: iparjog(a)fmmc.hu
613-842-6803 Török Antal - MagyarTörök Antal - AngolTörök Antal - Német